De NAVTC wenst iedereen een fijn Suikerfeest

Achtergrond:

Op zondag 24 mei 2020, de 1ste dag van de tiende maan, viert men het Suikerfeest, Eid al-Fitr (‘Id al-Fiแนญr), het ‘feest van het breken van de vasten’. Het einde van deย Ramadan.

Het Suikerfeest – ook wel het “Kleine Feest” (Turks: ลžeker Bayramฤฑ) – is de uitbundigste gebeurtenis in het islamitische jaar. Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeรซn te hebben wordt de traditioneleย  Vastenmaand afgesloten.

Op de laatste dag van de vastenmaand Ramadan gaat vrijwel iedere moslim op de wereld naar een moskee voor het uitspreken van het feestgebed. Na het gebed omhelst men elkaar en kan het feest beginnen. Kinderen kussen de hand van hun ouders en brengen die naar hun voorhoofd. Het feest duurt vaak meerdere dagen, want er wordt aan veel mensen gedacht c.q. een bezoek gebracht; buren, familie, vrienden, arme mensen en ook de dode mensen worden niet vergeten. Er wordt wel gezegd dat het motto van dit feest ‘zoet eten, zoet praten’ is. Deze dag is dan ook de gelegenheid om ruzie of conflicten van de afgelopen tijd uit of goed te praten. Er mag weer overdag gegeten worden en dat wordt dan ook overvloedig gedaan: het lekkerste. en zoetste eten (Baklava!) wordt op tafel gezet.

Het suikerfeest in 2020:

Door de corona maatregelen zal het Suikerfeest er dit jaar anders uit zien. Moskeeรซn zijn veelal gesloten of maar voor een beperkte groep open. Iedereen wordt geadviseerd om het vasten zoveel mogelijk thuis te verbreken, binnen het eigen huishouden. Je mag maximaal drie bezoekers ontvangen. Daarnaast wordt geadviseerd niet op bezoek te gaan bij mensen die ouder zijn dan 70 jaar of een kwetsbare gezondheid hebben. Als je verkouden bent of andere klachten hebt die kunnen duiden op symptomen van het coronavirus mag je – Iftar of niet –  onder geen beding bij anderen op bezoek.

Omdat een gezamenlijk feest niet mogelijk is willen wij iedereen langs deze weg een goed en gelukkig Suikerfeest wensen.